Cosplay

Животът е преживяване – не можеш да го прочетеш в книга или да го гледаш на филм !

LARP Live Action Role Playing Game или LARP представлява доброволно пребиваване в измислен свят за определено време. Първите ларп игри са вдъхновени от романите на Толкин, футуристичният увеселителен Дрийм парк поставя основата на ларп обществата. Ларпът не е театрална постановка, а паралелна реалност, която разчита на импровизацията на играчите в някаква сюжетна рамка и сценография. Тук възможностите са необятни – от политически ларпове за дистопични или утопични общества, игри, вдъхновени от киберпънка, спейс оперетата и посапокалиптичната фантастика. Манифестът на ларпърите е прост – действителността, онази, единствената е загуба на време. Ларпът е лаборатория за различни реалности, а гейм мастърът предлага свят с ново име и аватар от собствената ти плът и кръв. Ларповете настъпват неумолимо – шамански ритуали, църковни сватби, политически партита са ролеви игри на живо и когато си ги преживял със собственото си тяло и душа, измислените истории се превръщат в истински и те променят.

Costume play или COSPLAY COSPLAY е спектакъл, в който участниците носят костюми и модни аксесоари, които да представляват специфичен характер или идея. Cosplayers често си взаимодействат, за да създадат субкултура и по-широко използване на понятието “косплей” се прилага за всяка костюмирана ролева игра на места, освен от сцената. Всеки субект, който се поддава на драматична интерпретация може да се приема като “косплей”. Любими източници включват комикси и анимационни филми, видео игри, телевизионни сериали и филми с живо действие. Бързото нарастване на броя на хората cosplaying като хоби от 1990 г. насам е направил феномена значителен аспект на популярната култура в Япония и някои други части на Азия и в западния свят. Cosplay събития са общи характеристики на фен конвенции , специални конвенции, национални и международни състезания, както и социалните мрежи, сайтове и други форми на медии.

FLASH MOB е предварително запланувана и организирана масова акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на броени минути изпълнява някакво действие, след което се разотива също така внезапно, все едно нищо не се е случило. Флашмоб е особен вид представление, разчитащо на случайна публика. Участниците създават внезапни, понякога абсурдни, понякога смешни ситуации, но изпълняват ролята си сериозно и отговорно с убеждението, че това, което правят, е напълно нормално и естествено. Това е вид изкуство, което е извън политиката, религията и икономиката. Участниците нито плащат, нито им се заплаща. Такива събития се организират обикновено чрез интернет, от социалните мрежи и в по-голямата си част хората не се познават помежду си. Това е и една от техниките, използвана от културното заглушаване – тактика, използвана от различни социални движения, която цели да подрине и разруши основните механизми на масовите реклама и култура, налагана от големите корпорации

CARNIVAL Карнавалът обикновено е обществен празник, който комбинира някои елементи от цирка, маски и улично парти. Хората носят маски по време на карнавала, с което се преобръщат нормалните неща в живота, размесват се различните класи, разбиват се норми на поведение, като обикновено се изчиства и натрупано социално напрежение. Някои от най-известните традиции, включително и маскарадните балове, за първи път са записани в средновековна Италия. Карнавалът във Венеция е, за дълго време, най-известният карнавал. От там то се разпространява в Португалия, Франция и новия свят. Животът е преживяване – не можеш да го прочетеш в книга или да го гледаш на филм !

Хюман Дизайн Карта

advertisement